Mr. Jones strikes up a conversation

Monumentaal pakhuis, Amsterdam

Woningbouw

Scroll

Samen eten moest ruimtelijk verbinden.

“Mr. Jones strikes up a conversation” is gestart met een bijzonder gesprek met de opdrachtgever die ons de vraag stelde of we een ruimte konden creëren waarin het luxe dynamische stadsleven op slechts 63m2 kon plaatsvinden.

Samen eten moest hierin een centrale plek krijgen waarbij de ruimte moest prikkelen tot bijzondere gesprekken.

Door de wensen van de opdrachtgever te vertalen naar ruimtelijke ‘scenes’ en deze op een vanzelfsprekende manier met elkaar te verbinden is het ons gelukt een serene ruimte te creëren die niet alleen ‘Samen eten’ maar ook vele andere ‘huiselijke’ rituelen herbergt.

Op het grid van de monumentale balken hebben we houten ‘blokken’ ontworpen, die zowel aan de binnenkant als aan buitenkant geprogrammeerd zijn, hierdoor valt er altijd iets te ontdekken en krijgt verkeersruimte een dubbele functie. De blokken bedienen alle naastgelegen ruimtes van haar functies en zijn met ingenieuze doorzichten met elkaar verbonden.

Open plattegrond met houten ‘blokken’

Gesamtkunstwerk

In nauwe samenwerking met kunst- en ambachtslieden werd het project voor vier jaar omgedoopt als architectenlab waarbij we alles naar de hand konden zetten van de wensen van de opdrachtgever. Hiermee werd het project een ‘Gesamtkunstwerk’ waarin alles ontworpen is en in eigen beheer is gemaakt.

Entree is houten navelstreng

De woning van 63m², die zich op de tweede verdieping bevindt, begint na binnenkomst met het betreden van een houten ‘navelstreng’ als trap. De de trap is uit één boomstam gemaakt waardoor de treden van verschillende zaagdelen van de stam, (kwartiers, half-kwartiers en dosse), als een loper onder je voeten worden gepresenteerd.

Verschuifbare wanden

Wanden, die uit het centrale blok te trekken zijn kunnen de ruimtes van elkaar scheiden maar ook verbinden, daarmee is een ‘salon-eetopstelling’ in een handomdraai gemaakt. Eenmaal de wanden in het blok geschoven ontstaat er een open plattegrond – de loft

De aders van het marmer zijn mee ontworpen

De materialen die uitgekozen zijn voor dit project zetten hun oorspronkelijke eigenschappen voort in het ontwerp.

Zo lopen houtnerven van geselecteerde eikenbomen door in de fronten van de kasten en vormen de aders van het marmer een boom in de hoek van de badkamer.

Extra functies zijn sieraden van het interieur

Zoals er snijplanken uit het keukenblok te drukken zijn, ligt het scheergerei in een op maat gemaakte lade. In de garderobe is voor de handschoenen speciaal een kastje ontworpen en verstelbare hoedensteunen in jaren 20 Bauhaus-slijl. 

Programma

Wonen, huis restaurant

BVO

63m²

Fotografie

Jurrit van der Waal

Opdrachtgever

Particulier

Ontwerp

van bergen architectura

Interieurbouw

J. Hendriks Meubelmaker

Bouwkundig advies

Anton de Gruyl

Aannemer

Huiser & de Witt

Electra

Ferry Griekspoor

Marmer

Tetterode

Ijzerwerk

C.M van Bergen