Mr. Jones strikes up a conversation

Monumentaal pakhuis, Amsterdam

Woningbouw

Scroll

Urban Living;  For your eyes only

Uit de monumentale balken van het pakhuis is een een grid ontstaan, wat de basis heeft gelegd van dit ontwerp.

De houten ingrepen zijn ontworpen als een meubel, waarbij deze volledig naar de hand van de bewoner zijn gezet. De door domotica gestuurde woning bestaat uit al dan niet verborgen eyecatchers, die het geheel een James Bond-allure geven.

Entree is houten navelstreng

De woning van 63m², die zich op de tweede verdieping bevindt, begint na binnenkomst met het betreden van een houten ‘navelstreng’ als trap. De de trap is uit één boomstam gemaakt waardoor treden de verschillende zaagdelen van de stam Kwartiers, half-kwartiers en dosse presenteren.

Open plattegrond met verschuifbare wanden

Het houten centrale blok die zowel aan de binnenkant als buitenkant geprogrammeerd is zorgt ervoor dat er altijd iets te ontdekken valt. Het blok bedient alle naastgelegen ruimtes van haar functies. Wanden, die uit het blok te trekken zijn, kunnen ruimtes van elkaar scheiden. Eenmaal in het blok geschoven ontstaat er een open plattegrond – de loft.

Houtnerven en aders van het marmer zijn mee ontworpen

De materialen die uitgekozen zijn voor dit project zetten hun oorspronkelijke eigenschappen voort in het ontwerp.

Zo lopen houtnerven van geselecteerde eikenbomen door in de lades en vormt een geïmporteerd marmer blok een gesneden diamant tekening en een open boek in het hart van de badkamer.

Extra functies zijn de sieraden van het interieur

Zoals er snijplanken uit het keukenblok te drukken zijn, ligt het scheergerei in een op maat gemaakte lade. In de garderobe is voor de handschoenen speciaal een kastje ontworpen en verstelbare hoedensteunen in jaren 20 Bauhaus-slijl. 

Programma

Appartement

BVO

63m²

Fotografie

Jurrit van der Waal

Opdrachtgever

Particulier

Ontwerp

van bergen architectura

Interieurbouw

J. Hendriks Meubelmaker

Bouwkundig advies

Anton de Gruyl

Aannemer

Huiser & de Witt

Electra

Ferry Griekspoor

Marmer

Tetterode

Ijzerwerk

C.M van Bergen