Tikkertje Trap Amsterdam

  • Zuidgevel-Schielandplein

    Zuidgevel-Schielandplein 

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Van Bergen Architectura en FARO architecten werken samen aan behoud voor jonge gezinnen in de stad. Waar hebben jonge gezinnen, die graag in de stad willen (blijven) wonen behoefte aan? Deze vraag staat centraal bij dit uitdagende, eigenzinnige project, waar We willen een gebouw dat uitnodigt tot interactie, voor kinderen, ouders, ouderen, familie en vrienden. En daarin staat, in een volwassen invulling, de wereld van het kind centraal. Het resultaat? Speelse hoogteverschillen, spannende doorkijkjes en vergezichten en vooral ook: veel groen. Het gebouw ademt met zijn hallen, corridors, glaspartijen en trappen veel licht, lucht en ruimte.

Het programma

De 85 kleine en grote koopwoningen in de vrije sector dragen bij aan een gevariëerd aanbod in de buurt. Het gebouw verbindt de Cornelis Lelylaan met het Schielandplein, door een goed doordachte, flexibele plintinvulling en diverse collectieve ruimtes, zoals een BSO kinderdagverblijf en horeca. Daar bovenop de woningen, met op het zuiden georiënteerde buitenruimtes. Bewoners delen een gemeenschappelijke werk- en huiskamer en een avontuurlijke, activerende traptuin.

De Bewegende Stad

Het gebouw is een direct antwoord op de Bewegende Stad: Een programma van Gemeente Amsterdam waarin bewegen, en het stimuleren hiervan, als een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven wordt gezien.

In dit gebouw hebben we handig gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil op de locatie. Het gebouw beweegt mee en reageert op dat hoogteverschil. Tikkertje Trap is een stoer volume, op een stoere locatie. In en rondom dit volume is een luchtig uitwaaierend stelsel van trappen, hallen, privé- en collectieve tuinen, een binnenstraat en galerijen uitgerold. Een bewegende stad, die beklim- en beleefbaar is.

De centrale entreehal, met haar warme zuidelijke lichtval, is de plek waar je gezamenlijk binnenkomt, overal doorzichten hebt en er altijd wat te beleven valt. Je zet hier je fiets weg, je gaat naar je woning of even het plein op. Ga je op pad met de auto? Ook voor de parkeerkelder maak je hier de overstap.

Activerende traptuin

Langs de zuidgevel klimt een getrapte tuin omhoog. Deze tuin is toegankelijk voor alle bewoners. Door de speelse hoogteverschillen ontstaan er zeer diverse plekken, onderling verbonden met trappen en een glijbaantje voor de kinderen ernaast. De niveaus gaan zich vullen met picknicktafels, moestuintjes, de zandbak en zomers een opblaas zwembadje. Het zicht op het plein beneden is op ieder daktuin niveau anders. De materialen zijn natuurlijk gekozen: Zo veel mogelijk ‘tuin’, met veel groen. Waar de tuin het trappenhuis van de centrale hal ontmoet, ontstaat als vanzelf sociale interactie. Hier komt de kitchenette. Heb je een feestje, dan vier je het hier!

Het groen is een ontwerp van bureau Dijk&Co. Het groeit en bloeit met de seizoenen mee, waardoor het altijd een levendig karakter heeft. Het gebouw is voorzien van een geïntrigeerd irrigatiesysteem zodat wat groen is, ook groen zal blijven.