Cornelis plays Tikkertje Trap

85 housing units + collective plinth, Amsterdam

Housing

Scroll

De uitdaging

Van Bergen Architectura en FARO architecten werken samen aan behoud voor jonge gezinnen in de stad. Hoe ontwerp je een gebouw dat uitnodigt tot interactie, voor kinderen, ouders, ouderen, familie en vrienden. Deze vraag staat centraal bij dit uitdagende, eigenzinnige project waarin de wereld van een kind centraal staat. 

Een Amsterdams gebouw voor jonge gezinnen

We hebben ons een aantal scenarios voorgesteld waarbij de ‘toevallige’ ontmoeting gestimuleerd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld leren fietsen in ‘Binnenstraat’, van de glijbaan in plaats van de trap en je verjaardag vieren in de gezamenlijke huiskamer aan de traptuin. Deze bijzondere activiteiten zijn gekoppeld aan de ontsluitingsroute van het gebouw, een aantrekkelijke collectieve route waar je ook tikkertje speelt.

85 kleine en grote koopwoningen in de vrije sector dragen bij aan een gevariëerd aanbod in de buurt. Het gebouw verbindt de Cornelis Lelylaan met het Schielandplein, door een goed doordachte, flexibele plintinvulling en diverse collectieve ruimtes, zoals een BSO kinderdagverblijf en horeca. Daar bovenop de woningen, met op het zuiden georiënteerde buiten- ruimtes. Bewoners delen een gemeenschappelijke werk- en huiskamer en een avontuurlijke, activerende traptuin.

Het programma

Collectieve houten traproute

Langs de zuidgevel klimt een getrapte tuin omhoog. Deze tuin is toegankelijk voor alle bewoners. Door de speelse hoogteverschillen ontstaan er zeer diverse plekken, onderling verbonden met trappen en een glijbaantje voor de kinderen ernaast. De niveaus gaan zich vullen met picknicktafels, moestuintjes, de zandbak en zomers een opblaas zwembadje. Het zicht op het plein beneden is op ieder daktuin niveau anders. De materialen zijn natuurlijk gekozen: Zo veel mogelijk ‘tuin’, met veel groen. Waar de tuin het trappenhuis van de centrale hal ontmoet, ontstaat als vanzelf sociale in- teractie. Hier komt de kitchenette. Heb je een feestje, dan vier je het hier!

Een slim gebouw

Door de traptuin te combineren met een vluchtroute en buitenruimtes deels als ontsluiting in te zetten konden we functies vanzelfsprekend met elkaar te verbinden en een haalbaar gebouw creëren. Elkaar ontmoeten, maar ook ontlopen dat kan in Tikkertje Trap door verschillende routes door het gebouw.

Programma

85 koopwoningen
plintinvulling:
collectieve ruimtes
BSO
kinderdagverblijf
horeca

Opdrachtgevers

BuildingForLife
Prosperity

Ontwerp

van bergen architectura
FARO architecten BV

Fase

Omgevingsvergunning verleend

Artist impressions

WAX | FARO architecten