Symposium Think Scenario

A cinematic look at city development

Research

Scroll

“Goede architectuur maakt mooie verhalen, maar maken mooie verhalen ook goede architectuur?”

Op 21 april organiseerde Van Bergen Architectura in Rotterdam een vrijdenkersavond Think Scenario: “Een filmische blik op de uitbreiding van de stad” Thursday Night Live at Het Nieuwe Instituut!

Architect Michael van Bergen

Michael van Bergen pleit voor een aanvulling op het PVE dat over idealen zou moeten gaan. Hij draagt daarvoor een ontwerpmethode aan waarin mensen een centralere plek krijgen in architectuur en stad.

Gouden Kalf-winnaar, Rolf van Eijk, laat filmfragmenten zien waarin personages, thematiek en ruimte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met voorbeelden uit zijn eigen films deelt hij de diepere laag die hij de toeschouwer wil laten ervaren.

Filmmaker en scenarioschrijver Rolf van Eijk

Stedenbouwer Danny Edwards

Danny Edwards ziet steden steeds fragmentarischer en betekenislozer worden. Met voorbeelden daagt hij opdrachtgevers en ontwerpers uit om met een filmische blik de stad als verhaal vorm te geven.

Sophie Stravens neemt je mee hoe verhalen kunnen inspireren tot betere architectuur. “Goede architectuur maakt mooie verhalen, maar maken mooie verhalen ook goede architectuur? Samen met het publiek gaat Sophie opzoek naar antwoorden.

Moderator Sophie Stravens

Programmamaker

Nohely Koeyers, Het nieuwe Instituut

Producer

Tugba Bahceci, Het Nieuwe Instituut

Technicus

Bruno Vogel, Het Nieuwe Instituut

Sprekers

Michael van Bergen

Rolf van Eijk

Danny Edwards

Moderator

Sophie Stravens

Dramaturg 

Rick Steggerda 

Lichtontwerper

Brent Bosker

Live music

Ruben Leijh