Pakhuis Amsterdam

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Urban Living;  For your eyes only

Uit de monumentale balken van het pakhuis is een een grid ontstaan, wat de basis heeft gelegd van dit ontwerp.

De woning van 63m2, welke zich op de tweede verdieping bevindt, begint na binnenkomst met het betreden van een houten ‘navelstreng’ als trap. Eenmaal in de woning wordt deze verbonden met een houten blok die zowel aan de binnenkant als buitenkant geprogrammeerd is, hierdoor valt er altijd iets te ontdekken. Het blok bedient alle naastgelegen ruimtes van haar functies. Wanden die uit het blok te trekken zijn, kunnen ruimtes van elkaar scheiden. Eenmaal in het blok geschoven, ontstaat er een open plattegrond, de Loft.

De houten ingrepen zijn ontworpen als een meubel, waarbij deze volledig naar de hand van de bewoner zijn gezet. Zoals er snijplanken uit het keukenblok te drukken zijn, ligt het scheergerei in een op maat gemaakte lade. In de garderobe is voor de handschoenen speciaal een kastje ontworpen en verstelbare hoedensteunen in jaren 20 Bauhaus-slijl. De door domotica gestuurde woning bestaat uit al dan niet verborgen eyecatchers, die het geheel een James Bond-allure geven.

Materialen die uitgekozen zijn voor dit project, zetten hun oorspronkelijke eigenschappen voort in het ontwerp. Zo lopen houtnerven van drie geselecteerde eikenbomen door in de lades en vormt een marmer blok, geïmporteerd uit Italië, een gesneden diamant-tekening in het hart van de badkamer.