Huis van Hendrick Haarlem

  • heren5 Huis van Henrick Haarlem

    heren5 Huis van Henrick Haarlem  

De entree van Parkwijk 

In de wederopbouwwijk Parkwijk te Haarlem vormt ‘Het huis van Henrick’ de entree van de wijk met 106 huur-en koopappartementen aan een semi-openbare binnentuin.

Drager van het plan is de gevouwen gevelvorm, totstandgekomen dankzij de kromming in de Berlagelaan en het buurblok. De panden en huizen zijn op de bovenste lagen en hoeken aan elkaar vervlochten tot 1 woongebouw. Daarmee sluit het gebouw aan op de verschillende schaalniveaus van de stad.

De L-vorm van het woongebouw omsluit de uitnodigende tuin, een ontwerp van buro Mien Ruys, als centrale plek in het plan. Een mix van meerdere korte gallerijen en een portiek geïntegreerd in het gebouw, vormen de toegangen naar de woningen.

De omliggende wederopbouwkunst inspireerde tot samenwerking met beeldend kunstenaar Boris Telligen. Aan de Bernardlaan is op de knik bij de entree en baksteen-kunstwerk in de gevel vervlochten over alle 7 verdiepingen. heren 5 Huis van Henrick Haarlem